Mblock ile Arduino DERS 17: Otomatik Yangın Alarmı (Alev Sensörü Kullanımı) - tema

Video of the Day

test banner

Yeniler

Responsive Ads Here

Post Top Ad

Responsive Ads Here

26 Aralık 2018 Çarşamba

Mblock ile Arduino DERS 17: Otomatik Yangın Alarmı (Alev Sensörü Kullanımı)

Merhaba,
Kod blokları ile arduino kodlamaya otomatik yangın alarmı ile devam ediyoruz. Yangın olduğunda insanları uyaran bir sistem yapalım.Bunun için alev(flame) sensörü ve buzzer kullandık. 

Alev sensörü resimde gördüğünüz gibi kırmızı kart üzerine tasarlanmış da olabilir ama bunun mavi olanları ve 3 pin olanları da var bu sizi yanıltmasın. Sensörde 4 adet bağlantı noktası var. Bunlar;
  • A0:Bu sensör 760nm ile 1100 nm arası alev boyutlarını ölçer eğer analog değer ölçmek isterseniz bu bağlantıyı kullanabilir ve "A(0) değerini oku" kod bloğundan yararlanabilirsiniz.Ama biz bu etkinlikte buna ihtiyaç duymadık çünkü sensörün zaten bir dijital çıkışı var.
  • G: GND çıkışıdır arduino üzerindeki GND pinlerine bağlıyoruz.
  • +:(vcc) Elektrik bağlantısına ayrılmış pindir.Eğer analog değer okuyacak yani A0 çıkışını kullanacaksanız bunu arduinodaki 5V çıkışa, eğer dijital çıkış D0 pinini kullanacaksanız bizim yaptığımız gibi arduino üzerindeki 3.3V çıkışına bağlamalısınız.
  • D0: Dijital çıkıştır. sensör kritik seviye üzerindeki alevi algıladığında bu pinden dijital çıkış vermektedir.Bildiğiniz gibi dijital çıkışlar 1 ve 0 değerlerini üretir.Bu sebeple biz de bu çıkışı kullanacağız ve bu pini 7 nolu pine bağlayıp 1 değerini aldıkça buzzerdan ses üreten bir sistem yapıyoruz.

Buzzer balantısı için + ucunu arduinodaki 9 nolu pine eksi ucunu da GND ye bağladık, kodladık:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Post Top Ad

Responsive Ads Here